Brusselse 'MP3-moord' geen roofmoord

De assisenjury in Brussel heeft vanmiddag geoordeeld dat de Poolse jongen die in 2006 in Brussel de 17-jarige Joe van Holsbeeck doodstak, zich niet schuldig heeft gemaakt aan roofmoord. De jury hield het bij 'schuldig aan het toebrengen van slagen en verwondingen met de dood tot gevolg'.

Adam G., die door de Belgisch media gewoon Adam Giza wordt genoemd, riskeert evenwel in principe nog steeds maximaal 30 jaar celstraf. Het besluit over de definitieve strafoplegging wordt later vanmiddag verwacht.  De straf wordt niet door de jury bepaald, maar door een aantal rechters.

De vader van Joe reageerde al vast boos op het oordeel van de jury.  ''Voor ons is dit de zoveelste klap in het gezicht. Ik hoop maar dat de strafuitspraak niet nog een klap extra wordt.''  Vader Guy van Holsbeeck verliet  daarop samen met zijn vrouw de rechtszaal.

Adam Giza betuigde vanochtend zijn spijt over het gebeuren. ''Het spijt me verschrikkelijk voor wat er gebeurd is. Ik wilde niet doden. Ik vraag vergiffenis aan de ouders van Joe en aan zijn broer. Ik zou mijn leven willen geven als dat Joe zou terugbrengen''.

De nu 19-jarige Adam was 16 jaar toen hij op 12 april 2006 Joe met een messteek in het hart doodde op het Centraal Station van Brussel. De dader wilde Van Holsbeeck van zijn mp3-speler beroven maar Joe weigerde die af te geven. Gisteren kwam de advocaat van de familie van het slachtoffer aan het woord. Die stelde dat Adam G. gewoon een moordenaar is. ''Als je iemand in zijn hart steekt, heb je maar één doel: je doelwit te doden'', aldus de raadsman. De openbaar aanklager had Giza primair ook aangeklaagd voor roofmoord.