Nederland draagt steentje bij in Sobibor

Nederland draagt samen met Polen, Israël en Slowakije bij aan de herinrichting van Sobibor. Het voormalige nazi-vernietigingskamp in Polen wordt de komende jaren gerenoveerd tot herdenkingsplek. Nederland heeft met deze landen een zogeheten memorandum of understanding getekend, meldt het ministerie van VWS vandaag.

De landen hebben zich met het memorandum verplicht om de uitvoering van het plan financieel te ondersteunen. Om wat voor bedrag het gaat, kon een woordvoerder van het ministerie nog niet zeggen; daarover moet eerst worden onderhandeld. Geschat wordt dat het om enkele tonnen gaat.

Sobibor wordt een 'waardige plek van herdenking en herinnering voor nabestaanden en belangstellenden'. Het voormalige vernietigingskamp krijgt een museum en het terrein wordt geconserveerd. Nu kan het terrein wel bezocht worden, maar ontbreekt een plek waar bezoekers informatie kunnen krijgen over wat zich er heeft afgespeeld.

De herinrichting moet in 2013 klaar zijn, waarna de verantwoordelijkheid wordt teruggeven aan de Poolse staat. Sobibor wordt dan een Pools staatsmuseum, net als het voormalige vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

In Sobibor zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog ongeveer 34 duizend Nederlandse joden vermoord. Het kamp werd na een opstand op 14 oktober 1943 totaal vernietigd.

Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor de hulpverlening, pensioenen en uitkeringen aan getroffenen in de Tweede Wereldoorlog. Ook stelt het departement zich ten doel de herinneringen aan de oorlog levend te houden.