Halsema: partijleider hoort niet in kabinet

Om de afstand tussen burgers en politici te verkleinen, moeten leiders van een politieke partij niet in het kabinet plaatsnemen. Dat zei GroenLinks-leider Femke Halsema maandag tijdens de presentatie van een boek van het wetenschappelijk bureau van haar partij.

Het boek 'De grote kloof, verhitte politiek in tijden van verwarring' gaat over de kloof tussen burgers en politici. Halsema zei maandag echter niet te geloven in het bestaan van zo'n kloof. Wel kan er te veel afstand zijn tussen burgers en politici, maar soms ook juist te weinig. "Een gebrek aan afstand leidt tot een gebrek aan respect." Het gezag van politici moet volgens haar voortkomen uit overtuigingskracht in het debat.

Volgens Halsema regeert de 'mening van de borreltafel' en wordt er te veel aandacht besteed aan incidenten in het parlement. "Er worden nu alleen maar ad-hocmaatregelen genomen", vindt Halsema verder. Dat hebben mensen volgens de GroenLinks-leider door, waardoor het respect verder afneemt.

De oplossing ligt volgens Halsema in een duidelijk onderscheid in de verantwoordelijkheden van de Tweede Kamer en het kabinet. Daarom moeten volgens Halsema de leiders van een politieke partij niet in het kabinet gaan zitten. Als ze dat wel doen, schept dat volgens Halsema onduidelijkheid. Op dit moment zijn premier Jan Peter Balkenende (CDA) en de twee vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) politiek leider van hun partij.

Halsema pleitte verder voor het betrekken van de burgers bij de politiek door middel van referenda, het stemmen op een mogelijke coalitie en meer parlementaire onderzoeken. Door die onderzoeken moet duidelijk worden hoe politieke besluitvorming plaatsvindt. Zo moeten mensen weer meer vertrouwen krijgen in politici.


  (foto: DAG)