Duitsland wil financiële hulp aan China stoppen

Duitsland is van plan zijn financiële hulp aan China stop te zetten en wil zich met betrekking tot het land toeleggen op een adviserende rol op gebieden zoals klimaatbescherming en rechtspraak. Dat heeft de Duitse regering maandag laten weten.

Duitsland betaalde China in 2007 67,5 miljoen euro aan ontwikkelingshulp, maar heeft voor dit jaar nog niets toegezegd. "We zullen ons in de toekomst meer gaan richten op een strategisch partnerschap met China, om hervormingsprocessen op het gebied van het recht, de maatschappij en de klimaatproblematiek te versnellen", aldus minister van ontwikkeling Heidemarie Wieczorek Zeul.

Duitsland wil zich meer op een dialoog met China richten, een adviserende rol gaan spelen, maar ook een groeiend partnerschap in zaken aangaan. "We zullen een einde maken aan de oude financiële manier van samenwerking".

Verschillende parlementsleden hebben dit jaar opgemerkt dat het snel groeiende China de Duitse hulpgelden niet langer nodig heeft. In Berlijn wordt momenteel druk gezocht naar manieren om de uitgaven te beperken om het krappe budget rond te krijgen.