'Justitie passief na tip in moordzaak'

De marechaussee en het Openbaar Ministerie waren nauwkeurig geïnformeerd over het moordplan op twee Nederlanders op Isla Margarita in augustus vorig jaar. Dat is de stellige overtuiging van een criminele informant, die vandaag in De Telegraaf zegt dat hij twee rechercheurs 48 uur voordat de slachtoffers spoorloos verdwenen op het Venezolaanse eiland waarschuwde.

"Als de familie was gewaarschuwd dat er concrete moordplannen waren, dan hadden zij zich wellicht in veiligheid kunnen brengen", tekent het ochtendblad op uit de mond van de tipgever. De stoffelijke resten van de Nederlandse vrouw en haar 14-jarige dochter werden vorige maand op Isla Margarita aangetroffen. Ze bleken te zijn vermoord. Justitie in Caracas verwacht uiterlijk volgende week de identificatie te kunnen afronden, schrijft de Telegraaf.

In september vorig jaar meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het tweetal werd vermist. Zij werden op 20 augustus voor het laatst gezien toen ze in een taxi stapten. Volgens Venezolaanse media deed een man op 5 september aangifte van de vermissing van zijn vrouw en dochter. Het gezin woonde in Venezuela.

De informant wijst in de krant met de beschuldigende vinger naar het Haarlemse arrondissementsparket. De rechercheurs met wie hij contact had zouden van goede wil zijn geweest, maar zouden geen toestemming hebben gekregen van de officier van justitie om contact op te nemen met de familie of met de Venezolaanse autoriteiten. Een officier van justitie bevestigt namens het Haarlemse parket in de krant dat de familie een keer is gewaarschuwd.