Stonehenge bestaat korter dan gedacht

Uit archeologische opgravingen bij het Engelse Stonehenge blijkt dat het monument 300 jaar korter bestaat dan tot nu toe werd aangenomen. Koolstofdatering toonde aan dat de stenen cirkel rond 2.300 v.C. is gebouwd.

Normaal vinden er geen opgravingen plaats bij Stonehenge, maar archeologen hadden nu, na bijna een halve eeuw, toestemming om onderzoek te doen. Lange tijd werd aangenomen dat de site, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, werd gebruikt als begraafplaats. Door de nieuwe opgravingen is er nu bewijs gevonden dat Stonehenge ook een plaats was waar mensen werden genezen. Een direct bewijs hiervoor, volgens de archeologen, is de zogenaamde 'Amesbury Archer'. De man, afkomstig uit Midden-Europa, had een flinke kniewond en leed aan een dodelijke tandziekte.

Andere opgegraven lichamen moeten de nieuwe theorie ook ondersteunen. Veel lichamen zijn incompleet, vertonen gebreken en tekenen van ziektes. Bovendien was een groot aantal mensen niet afkomstig uit de regio. 

Volgende maand verschijnt een uitgebreid wetenschappelijk artikel dat wordt gepresenteerd tijdens de London's Society of Antiquaries. Aanstaande zaterdag besteedt BBC Timewatch aandacht aan de opgravingen.