Afghanistan voor één dag vredig

In het grootste deel van Afghanistan was het gisteren voor één dag vredig. Het Amerikaanse leger, Isaf en het Afghaanse leger én de Taliban leken gehoor te geven aan een oproep van de Verenigde Naties om ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrede de kanonnen en geweren te laten zwijgen.

Helemaal rustig was het niet. In de provincie Ghazni vielen bij een aanval van Taliban op bewakers van een groep wegwerkers twee doden en in Herat in het westen woedden gevechten die zaterdag waren begonnen voort. Maar overheidsmedewerkers in het hele land meldden dat er niet werd gevochten. "Het is gek, maar blijkbaar hebben de Taliban een e-mail uitgestuurd waarin ze zeggen dat ze zich eraan houden als wij dat ook doen en wij houden ons er zeker aan ", zei een woordvoerder van de Amerikaanse coalitie, Joel Peavey.

De Internationale Dag van de Vrede werd 26 jaar geleden door de VN ingevoerd om geweldloosheid te propageren. Vooral de VN-missie in Afghanistan is een pleitbezorger van de dag. Kai Eide, de speciale vertegenwoordiger van de VN in Afghanistan, noemde de respons 'opmerkelijk' en riep alle partijen in Afghanistan op vrede tot een gemeenschappelijk doel te maken.

In Afghanistan werden sportevenementen, optochten en bijeenkomsten georganiseerd. In de noordelijke stad Kunduz werd een straat waar drie zelfmoordaanslagen plaatsvonden omgedoopt in 'Vredeslaan' en in Bamiyan liep de eerste Afghaanse medaillewinnaar bij de Olympische Spelen mee in een optocht van Afghaanse wezen; Rohullah Nikpai won bij de afgelopen spelen in Beijing brons in het taekwondo.

Het ministerie van volksgezondheid lanceerde gisteren ook een inentingscampagne tegen polio, waarin deze week 1,8 miljoen kinderen door twaalfduizend vrijwilligers worden gevaccineerd. De campagne strekt zich ook uit tot het zuiden, waar hulpverleners vaak doelwit zijn van aanslagen. Afghanistan is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een van de veertien landen in de wereld waar de ziekte, ook wel kinderverlamming genoemd, nog voorkomt.