Mier uit de oertijd ontdekt

Wie een mier zient rondkruipen, vermoedt niet meteen dat het dier al in de oudheid leefde.

In het Duitse Karlsruhe hebben een aantal biologen een nieuw soort mier ontdekt. Het vermoeden bestaat dat het diertje afstamt van een mierengeslacht dat honderd miljoen jaar geleden leefde. De mier, zo'n drie millimeter lang, is ontdekt in het regenwoud in de Amazone.

De onderzoekers zijn erg enthousiast over de vondst: "Dit is de meest spectaculaire vondst in mijn 26-jarige carrière", aldus een van hen vanuit het natuurhistorisch museum in de Duitse plaats. De ontdekking in het regenwoud vond al in 2003 plaats. De wetenschappers hopen dat het kleine beest meer duidelijk kan maken over de evolutionaire geschiedenis van mieren. De verwachting is dat de huidige mieren afstammen van een wespachtig dier.

De transformatie moet zo ongeveer 120 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden. Toch is er al eerder een soortgelijke vondst gedaan. In 1998 vonden de wetenschappers een paartje mieren in hetzelfde gebied. Het onderzoek liep toen spaak omdat door een fout in het laboratorium de insecten uitdroogden en verder onderzoek onmogelijk werd.


Foto bij: Mier uit de oertijd ontdekt  (foto: DAG)