Apple haalt adapters terug

Apple haalt in Canada, de VS, Japan, Mexico en delen van Latijns-Amerika alle iPhone 3G-adapters terug. De pinnetjes van het stekkertje zitten niet goed verankerd in de adapter, waardoor gebruikers mogelijk een elektrische schok kunnen oplopen.

Dat maakte Apple dit weekend bekend. Volgens de fabrikant van de razend populaire telefoon bestaat er het risico dat de pinnetjes kunnen blijven haken of afbreken in het stopcontact. Apple heeft nog geen berichten gehad dat mensen daadwerkelijk gewond zijn geraakt, maar neemt het zekere voor het onzekere.

Het risico zit hem in het type stekker dat ter plaatse gebruikt wordt. Die gebruiken aanzienlijk dunnere pinnetjes om contact te maken met het stopcontact en zijn dus ook storingsgevoeliger dan de stekkers die we hier gebruiken. Adapters in Nederland en de rest van Europa zijn dus veilig.

Om hoeveel adapters het gaat, heeft Apple niet bekend gemaakt. Schattingen lopen in de miljoenen, aangezien de iPhone 3G veruit de meest gewilde telefoon wereldwijd is. Sinds de lancering in juli zijn er naar schatting zes miljoen van verkocht, waarvan een aanzienlijk deel in de landen waar het probleem zich nu voordoet.

Alle klanten kunnen online een nieuwe adapter bestellen of langs gaan bij een Apple-dealer. Vanaf 10 oktober hoopt de maker van de telefoon dan de nieuwe adapters klaar te hebben, zodat ze ingewisseld kunnen worden. Tot die tijd wordt gebruikers aangeraden om hun telefoon op te laden via de USB-aansluiting of via de oude vertrouwde adapter van de eerste generaties iPhones.


Foto bij: Apple haalt adapters terug  (foto: DAG)