Demonstratie tegen Keulse moskee verboden

Een demonstratie die Duitse nationalisten vandaag in Keulen wilden houden tegen de bouw van een moskee is door de politie verboden omdat de kans op onlusten te groot werd geacht. Kort voor het verbod werd uitgevaardigd kwam de politie in botsing met tegendemonstranten. Daarbij raakte zeker een agent gewond.

Zo'n dertig mensen hadden zich rond het middaguur verzameld om tegen de bouw van de moskee te demonstreren. Het aantal tegendemonstranten oversteeg de vijfduizend en de politie had drieduizend agenten ingezet. De demonstratie was op touw gezet door de nationalistische beweging Pro-Keulen.

Gisteren begon een driedaags congres van de groep, dat moet leiden tot de oprichting van 'een Europese, patriottische, populistische rechtse beweging'. Tegendemonstranten verhinderden toen dat de leiders van de groep een persconferentie konden houden. Acht mensen werden opgepakt.

De gemeenteraad van Keulen stemde eind vorige maand in met de bouw van een grote moskee in de wijk Ehrenfeld. De moskee, met minaretten van 50 meter hoog, moet in 2010 klaar zijn.