NCRV maakt kans op kwakzalversprijs

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de NCRV genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2008, de prijs voor de persoon of instantie die het meest heeft gedaan voor bevordering van de kwakzalverij in Nederland. De christelijke omroep hoort op 25 oktober of hij is uitverkoren.

Dat meldt het blad van de vereniging. Volgens de vereniging heeft de NCRV "een kwalijke reputatie". Al in 1975 en 1976 gaf hij de microfoon aan "notoire alternatievelingen" als de acupuncturist Rama Polderman en kruidenvrouwtje Mellie Uyldert.

In 1991 en 1992 kon Nederland via de NCRV luisteren naar de "wartaal" van Klazien uit Zalk over gezond eten en gezonde kruiden. Bovendien betaalden homeopathische firma's in diezelfde jaren het NCRV-programma Natuurlijk genezen, waarvoor het Commissariaat voor de Media de omroep beboette.

Verder heeft de NCRV met de serie Uitgedokterd?! maar ook met vergelijkbare programma's in het verleden, ''op ongeëvenaarde wijze de kwakzalverij bevorderd''. De Vereniging heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen de NCRV wegens ernstige misleiding van het publiek met haar programma Uitgedokterd?!