LPG wordt steeds populairder

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de verkoop van LPG in de eerste helft van dit jaar sinds jaren weer gestegen. Ten opzichte van dezelfde periode in 2007 is het aantal verkochte liters gestegen tot ongeveer 310 miljoen. Dat is een toename van 1,5 procent.

Met het huidige peil voor brandstofprijzen, is LPG nu verreweg de voordeligste oplossing voor de automobilist. Eerder constateerde de BOVAG al een toename in de verkoop van nieuwe auto's met LPG-installatie. In de maanden mei en juni ging het respectievelijk om een stijging van 30 en 47 procent ten opzichte van vorig jaar. De grootste oorzaak zit 'm in het forse prijsverschil met diesel en benzine. Het inbouwen van een gasinstallatie is hierdoor financieel aantrekkelijk geworden.

Eerder, in de jaren tachtig, waren LPG-auto's al populair. Toen bedroeg hun aandeel twaalf procent van het totale wagenpark. Tegenwoordig is dat nog maar drie procent. Dat komt zeker ook door de overheidsmaatregelen waardoor niet elk tankstation LPG kan aanbieden. Toch is het momenteel de schoonste brandstof die op grote schaal verkrijgbaar is. Ook de bezwaren van ruimtegebrek in de kofferbak zijn verleden tijd. Een gastank van veertig tot vijftig liter kan tegenwoordig worden ingebouwd op de plek van het reservewiel.