Ontslagen na dood patiënt in isoleercel

De Amsterdamse GGZ-instelling Arkin heeft het personeel dat verantwoordelijk was voor de patiënt die deze maand in een isoleercel is overleden, ontslagen of op non-actief gesteld. Dat heeft de voorzitter van de raad van bestuur van Arkin Jeroen Muller vrijdag gezegd in actualiteitenrubriek Nova. Het gaat onder meer om de geneesheer-directeur en een lid van de raad van bestuur. Muller kondigde bovendien een opnamestop af.

De maatregelen volgen op de dood van een 47-jarige psychiatrisch patiënt begin deze maand. Hij werd dood in zijn isoleercel aangetroffen. De lijkschouwer constateerde een natuurlijke dood. De geneesheer-directeur dacht dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarom niet op de hoogte hoefde te worden gebracht. Dat moest volgens de inspectie echter wel. Tien dagen na het overlijden van de patiënt werd zijn dood bij de GGZ gemeld.

De familie twijfelde aan het label 'natuurlijk dood' en vroeg een autopsie aan. Hen werd verteld dat hij was gestikt in brood, vertelt zijn vriendin in het tv-programma. Van de psychiater en een verpleegkundige hebben we gehoord dat er de avond voor zijn overlijden voor het laatst contact is geweest. Net voor middernacht. Pas om 08:00 uur de volgende ochtend kwam de verpleging weer in zijn cel en trof hem toen dood aan. Tussentijds hebben ze hem niet gezien." Het officiële autopsierapport is over een paar weken klaar.

Muller bevestigt dat de man is gestikt. "De vraag is nu of er voldoende toezicht is geweest tijdens zijn tijd in de isoleercel", legt Muller uit. Van sommige medicijnen is het bekend dat de patiënt daar slikproblemen van kan krijgen. Daarom moeten regelmatig rondes worden gelopen om te controleren hoe het met de patiënt gaat. Omdat Muller niet zeker weet of dit wel gedaan is, laat hij het uitzoeken door een extern bureau. "Om alle schijn van partijdigheid te voorkomen".

Deze zomer stuurde IGZ nog een kritisch rapport naar de instelling, meldt Nova. In het rapport wordt gesteld dat de patiëntenzorg op de isoleerafdeling onder de maat is. Er was structureel een gebrek aan personeel. De kamers, zalen, gangen en separeerruimten waren verwaarloosd en niet onderhouden. Het separeerblok rook onfris. Ook was er volgens de inspecteurs geen schoonmaakdienst die dagelijks de afdeling en het separeerblok schoon hield.

Muller die eerder deze maand de verantwoordelijkheid heeft gekregen over Arkin, zegt in Nova geschokt te zijn door de dood en de situatie op de betreffende afdeling. "Het personeel is onvoldoende toegerust. Er is sprake van een verwaarloosde organisatie. Er wordt geen goede verzorging gegeven. Het personeel is wel betrokken, maar onmachtig om het werk juist uit te voeren", constateerde hij vrijdag na een bezoek aan de afdeling.

De afgelopen vier jaar zijn er minstens tien psychiatrische patiënten overleden in een isoleercel, meldt Nova op basis van betrokkenen.