PvdA'ers willen Georgië bij NAVO

Georgië moet kandidaat-lid van de NAVO worden. Dat schrijven PvdA-Kamerleden Martijn van Dam en Luuk Blom in Socialisme en Democratie, het wetenschappelijke tijdschrift van de PvdA.

Rusland heeft het conflict met Georgië gezocht om de politieke en economische macht over zijn buurlanden te vergroten, zei buitenlandwoordvoerder Van Dam in een toelichting op Radio 1. Een NAVO-lidmaatschap van Georgië is volgens hem een goede manier om Rusland een halt toe te roepen. Vorige maand kwam het vijf dagen tot vijandelijkheden tussen Rusland en Georgië. Rusland heeft, naast Nicaragua en Hamas, de onafhankelijkheid van de afvallige regio's Abchazië en Zuid-Ossetië erkend. Georgië wil de gebieden voor zichzelf behouden.

Door de korte strijd is volgens Van Dam veel veranderd in de wereld. "We moeten niet tolereren dat een democratie in wording is binnengevallen." Hier moet volgens hem uitvoerig over worden gedebatteerd. Van Dam neemt aan dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) daartoe bereid is.

Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer zei dinsdag tijdens een bezoek in Georgië dat de deur voor Georgië 'wijd open' staat. Een tijdschema voor toetreding wilde hij echter niet geven omdat er binnen het bondgenootschap onenigheid is over de snelheid waarmee dit moet gebeuren. Dit voorjaar kreeg Georgië te horen dat het op termijn welkom is als NAVO-lid. Over een concrete toetredingsdatum werd geen akkoord bereikt.

Verhagen zei begin deze maand dat Europa moet werken aan een gemeenschappelijk energiebeleid om de afhankelijkheid van Rusland 'drastisch' te verminderen. Door die afhankelijkheid is het nu lastig om Rusland bestraffend toe te spreken, Rusland zou uit woede namelijk de gaskraan dicht kunnen draaien. Nederland moet volgens Verhagen daarom meer investeren in kernenergie of windparken in de Noordzee.