Nieuwe premier Thailand roept op tot verzoening

De nieuwe premier van Thailand, Somchai Wongsawat, heeft in zijn inaugurele rede donderdag opgeroepen tot eenheid en verzoening. In Bangkok weigerden ondertussen duizenden demonstranten de belegering van de regeringsgebouwen te beëindigen en heerst in het land nog altijd een politieke crisis.

De 61-jarige Somchai koos voor een verzoenende toon om de demonstranten, die zijn voorganger Samak Sundaravej tot aftreden dwongen, tegemoet te komen. "Ik wil dat onze Thaise broeders en zusters het belang van onze broederschap, natie, eenheid en vooruitgang overdenken. We moeten elkaar vergeven en samen oplossingen bedenken".

Om aan te geven dat hij niet van plan is de confrontatie met de demonstranten te zoeken, heeft Somchai zijn kantoor gevestigd in het oude internationale vliegveld van Bangkok en niet opgedragen de regeringsgebouwen te ontzetten. Hij weidde echter niet uit over plannen om de demonstraties aan te pakken.

Demonstrantenleiders lieten weten dat het voor hen onacceptabel is dat de premier lid is van de Partij voor Volksmacht (PPP), de partij van Samak en de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra. Somchai is lid van de PPP en getrouwd met de zus van Thaksin.

Somchai ging al vlug over op de orde van de dag en hield zich donderdag vooral bezig met de binnenlandse problemen die door de politieke crisis al weken niet aan bod zijn gekomen. Hij richtte zich onder meer op de financiële crisis in de Verenigde Staten, maar kon concluderen dat die op het moment maar 'een beperkte invloed op Thailand had'.

De nieuwe premier diende in het vorige kabinet als minister van onderwijs en eerste vicepremier. Bij verkiezingen in het parlement op woensdag won hij vrij eenvoudig het ambt van premier door de steun van de zes partijen die de regeringscoalitie vormen.