'Balkenende gezicht van campagne orgaandonatie'

Premier Jan Peter Balkenende wordt mogelijk het gezicht van een campagne om nieuwe orgaandonoren te werven. De minister-president reageerde donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen positief op een oproep daartoe van D66.

Fractieleider van D66 Alexander Pechtold hamerde op het belang van meer orgaandonoren. Het probleem zou zo urgent zijn dat Balkenende zelf in spotjes op radio en tv het belang van orgaandonatie moet uitdragen.

De CDA-leider gaf aan dat hij zelf orgaandonor is. Een onderzoek door de Rijksvoorlichtingsdienst moet uitwijzen of een Postbus 51-campagne met de premier als boegbeeld kan bijdragen aan een toename van het aantal donoren. "Als dat zo is, ben ik uw man."

Het kabinet besloot voor de zomer dat er geen actief donorregistratiesysteem komt. Dit systeem houdt in dat mensen automatisch donor zijn, tenzij daartegen bezwaar wordt gemaakt. Het zou tot situaties kunnen leiden waarbij mensen tegen hun zin als donor worden geregistreerd, vreest minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA).