Ter Horst zint op hardere aanpak wateroverlast

Minister Guusje ter Horst gaat onderzoeken of een snelheidsduivel op het water zijn vaarbewijs moet inleveren. De overlast van jetski's en andere snelle vaartuigen geeft daartoe aanleiding, schrijft de minister van Binnenlandse Zaken in antwoorden op Kamervragen over wateroverlast. De PvdA'er gaat ook onderzoeken of een snel vaartuig op kenteken kan worden beboet

De mogelijkheid tot intrekking van het vaarbewijs bestaat momenteel niet, licht Ter Horst in haar antwoorden toe. Ook kan iemand op het water niet worden beboet op basis van een kenteken. De toenemende overlast geven volgens de bewindsvrouw aanleiding om 'aanvullende maatregelen' te overwegen. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) gaat na of de wetgeving die bestaat voor het innemen van het rijbewijs kan gaan gelden voor het vaarbewijs.

Zowel de CDA-Kamerleden Sander de Rouwe en Maarten Haverkamp als de PvdA-Kamerleden Attje Kuiken en Lia Roefs stelden eind juni Kamervragen na berichten in de media over snelheidsduivels die op het water ongestraft hun gang kunnen gaan.

Ter Horst belooft de vragenstellers voor het einde van het jaar terug te komen op haar onderzoek. Ze wijst erop dat eventuele invoering van de zogenoemde invorderingsmogelijkheid en het verbaliseren op kenteken een wetswijziging vergt en dat zoiets ongeveer twee jaar in beslag neemt.

Nu kunnen amokmakers op het water alleen aangepakt worden als zij staande worden gehouden. Het huidige registratiesysteem van de Dienst Wegverkeer (RDW) omvat ongeveer 195 duizend snelle motorboten, waarvan er naar schatting 75 duizend in Nederland in gebruik zijn. Volgens Ter Horst is het systeem 'ernstig vervuild' doordat verkochte, geëxporteerde, gesloopte of van eigenaar gewisselde voertuigen niet uit het systeem geschrapt zijn. Zo geldt bij verkoop niet de verplichting om dat aan de RDW te laten weten.