Kredietcrisis kost Nederlandse banken 16 miljard

Nederlandse banken hebben tot dusver ruim 16 miljard euro verlies geleden als gevolg van de kredietcrisis. Wereldwijd heeft de crisis, die in de zomer van 2007 begon, banken ruim 500 miljard dollar (352 miljard euro) gekost. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag in zijn kwartaalbericht.

Volgens DNB zijn Nederlandse banken in het tweede kwartaal (april, mei en juni) minder hard geraakt door de turbulentie op de financiële markten dan in de voorafgaande periode. De afwaarderingen bedroegen in deze periode 1,5 miljard euro. "De omvang per kwartaal is daarmee iets afgenomen", aldus DNB.

DNB constateert dat in andere Europese landen en in de Verenigde Staten enkele banken in zwaar weer zijn gekomen. "Waarbij sommige met hulp van de overheid overeind zijn gehouden en enkele banken zelfs failliet gingen", aldus de centrale bank.

Momenteel is de financiële crisis weer in alle hevigheid opgelaaid. In de Verenigde Staten is zakenbank Lehman Brothers bijna failliet, branchegenoot Merrill Lynch opgekocht door Bank of America en verzekeraar AIG van de ondergang gered door de Amerikaanse overheid. Volgende maand zal duidelijk worden in hoeverre Nederlandse banken in juli, augustus en september zijn geraakt door de hernieuwde hevige turbulentie.