Chemische stof in verpakking toch risico

De chemische stof in verpakkingsmateriaal voor eten en drinken verhoogt mogelijk het risico op hartziektes en diabetes bij volwassenen. Dat is gebleken uit een Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd is in het internationale wetenschappelijke medische tijdschrift JAMA.

Bisphenol A (BPA) is een van de meest gefabriceerde stoffen ter wereld en maakt plastic hard, licht en duurzaam. De stof zit in verpakkingsmateriaal, maar ook in tandvullingen, cd's en huisstof. BPA komt voornamelijk het lichaam binnen door eten en drinken, maar ook door het inademen van huisstof. Een aantoonbare hoeveelheid BPA wordt bij negen op de tien mensen aangetroffen.

Uit het onderzoek onder bijna 1500 mensen bleek dat de groep met de hoogste concentratie BPA bijna drie keer zoveel kans had op een hartziekte dan de mensen met de laagste concentratie BPA. De eerste groep had 2,4 keer meer kans op diabetes dan de andere groep.