Meer doden door opwarming aarde

De komende decennia overlijden er jaarlijks enkele honderden mensen meer doordat het warmer wordt in Nederland. Dat concludeert het AD na een gezamenlijk onderzoek door enkele ziekenhuizen en wetenschappelijke instellingen. Naast de hittedoden neemt ook het aantal zieken toe. Duizenden Nederlanders worden ziek, doordat ze huidkanker krijgen of de ziekte van Lyme oplopen.

In Nederland is men gewend aan een temperatuur rond de 15 tot 20 graden. Als deze boven de 20 graden uitkomt, stijgt de sterfte onder kwetsbare ouderen, mensen met luchtwegaandoeningen en personen met hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers sterven er tijdens een hittegolf dagelijks veertig Nederlanders extra. Ouderen zijn de meest kwetsbare groep in tijden van hitte.

Uit het onderzoek bleek ook dat de zachte winters leiden tot minder sterfte in dat seizoen. Als er gekeken wordt naar de absolute cijfers scheelt dat zelfs zo veel, dat de totale sterfte minder wordt. In minder ontwikkelde landen kan de situatie wel schrijnend worden. De onderzoekers zien het als een belangrijke taak voor de westerse wereld om bij te springen bij het ontwikkelen van strategieën.