'Rotterdamse agent spioneerde voor Marokko'

Een Rotterdamse brigadier van Marokkaanse komaf is door de leiding van het korps Rotterdam-Rijnmond ontslagen op verdenking van spionage voor de Marokkaanse regering, zo meldt NOVA. Het ontslag volgde op een onderzoek die het bureau Interne Zaken van de Rotterdamse politie startte nadat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bij het korps van de Maasstad aan de bel trok.

De AIVD kreeg dit voorjaar een tip dat de agent politie-informatie zou doorspelen naar de Marokkaanse geheime dienst. De dienst onderzocht de tip en zag genoeg aanleiding om de Rotterdamse politieleiding te waarschuwen, die zelf een onderzoek instelde. "Het onderzoek heeft aangetoond dat er sprake is van ernstig plichtverzuim en heeft geleid tot strafontslag", zo meldde het Rotterdamse korps vandaag in een schriftelijke verklaring. Een strafrechtelijk staartje krijgt de zaak vooralsnog niet: het openbaar ministerie ziet te weinig aanknopingspunten voor een strafzaak.

De interesse van de Marokkaanse geheime dienst in Nederlandse politiedossiers zou voortkomen uit de aanslagen die moslim-fundamentalisten in mei 2003 pleegden in Casablanca. De dienst intensiveerde daarna de jacht op extremisten en hoopte waarschijnlijk ook in de Nederlandse politiedossiers namen van mogelijke Marokkaanse moslim-radicalen te vinden. Dat zegt de oud-voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs, Saïd Bouddouft. Hij waarschuwde voor de keerzijde. "Ik ken een voorbeeld van een Nederlandse Marokkaan die tijdens zijn vakantie een aantal weken is verdwenen. Achteraf bleek hij ten onrechte te zijn opgepakt door de geheime dienst, en in de cel te hebben gezeten op verdenking van het hebben van radicale ideeën."

De manier waarop de zaak is afgewikkeld roept verbazing op, onder andere van Leo Huberts, die als hoogleraar bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam regelmatig onderzoek deed naar integriteit bij de politie. "Het lijkt er op dat iedereen heel snel van deze zaak af wil", aldus Huberts. Volgens hem is het zeker niet de normale gang van zaken dat een dergelijke zaak met een disciplinair onderzoek wordt afgedaan.

De fractievoorzitters van de Tweede Kamer zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de zaak. Zij vormen samen de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, in de volksmond ook wel de commissie stiekem genoemd. De betrokken agent wilde niet reageren, evenals de Marokkaanse ambassade in Nederland.

Met dank aan ikletgoedop en Reptillian voor de submit.