Doorzoekingen na aangifte beleggingsfraude

Opsporingsdienst Fiod-ECD heeft vanochtend drie doorzoekingen verricht in het Gelderse Ugchelen en in Zwolle in een onderzoek naar mogelijke beleggingsfraude in onroerend goed en oplichting. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) had 25 augustus aangifte gedaan, meldt het functioneel parket van het OM.

Het gaat vermoedelijk om tussenpersonen van het beleggingsfonds Caribbean Comfort, waaraan televisieprogramma Zembla gisterenavond een uitzending wijdde. Sinds 2002 zouden er problemen zijn met dat fonds. Oprichter Geert Pot werd eerder dit jaar wegens illegale constructies bij verstek veroordeeld tot twee maanden cel, meldde Zembla, maar de activiteiten van het fonds gaan gewoon door.

Deelnemers betaalden tienduizenden euro's als investering in een golfresort in de Dominicaanse Republiek. Hun werd een 'zeer hoog' rendement beloofd, onthulde Zembla. Er is nog steeds niets gebouwd. Financiële tussenpersonen zetten de deelnemers onder druk om meer geld te investeren met het dreigement dat ze anders hun eerder ingelegde geld zouden verliezen. Pot zou als multimiljonair in de Dominicaanse Republiek verblijven.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich tegen drie personen. In de doorzoekingen in twee woningen en een bedrijfspand zijn administraties, geld en computers in beslag genomen. Vermoedelijk gaat het om de tussenpersonen, maar het OM wil in het belang van het onderzoek geen verdere mededelingen doen. De chef van het fraudeteam van het OM zei in Zembla dat hij niet gaat optreden tegen Caribbean Comfort. Nu blijkt dat justitie toch in actie komt, in ieder geval tegen de tussenpersonen.

Hoogleraar privaatrecht Edgar du Perron, ook voorzitter van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, noemde in het programma de handelwijze van een tussenpersoon van Caribbean Comfort 'crimineel'. Deelnemers hebben volgens hem het recht hun geld gewoon terug te krijgen.

De Autoriteit Financiële Markten legde in mei een dwangsom op aan Caribbean Comfort omdat niet werd voldaan voldoet aan informatieverzoeken. Het vermoeden bestaat dat beleggingsobjecten zonder vergunning worden aangeboden.