Proef met camera op ambulance van start

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft genoeg van het geweld dat tegen ambulancemedewerkers wordt gebruikt. Daarom gaat er een proef van start met een camera op de ambulance. Doel van de proef is de daders te herkennen en deze te vervolgen.

"Dat je niet kunt afblijven van ambulancemensen - die als enig doel hebben om mensen in nood zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te vervoeren - vind ik onvoorstelbaar", aldus Ter Horst. 89 procent van al het ambulancepersoneel heeft met geweld te maken volgens de minister. Zij vindt dat er daarom maatregelen nodig zijn die het personeel beschermen. Daders van geweldsdelicten tegen ambulancepersoneel kunnen een dubbele strafeis verwachten van het OM.

De werkgevers van mensen met een publieke taak moeten volgens Ter Horst meer verantwoordelijkheid krijgen. Zij is van mening dat naast de werknemer, ook de werkgever aangifte moet doen. De politie moet vervolgens elke aangifte serieus nemen en proces verbaal opmaken.

De maatregelen volgen op een aantal incidenten, waarbij geweld of agressie werd gebruikt tegen ambulancepersoneel terwijl zij hun werk deden. Het recentste voorval vond plaats in Amsterdam; het personeel werd met de dood werd bedreigd toen zij een slachtoffer van een steekpartij hielpen.