Nederlanders willen verrast worden

Driekwart van de Nederlanders wil vaker verrast worden. Veel Nederlanders hebben behoefte aan iets dat de sleur van alledag doorbreekt. Toch hebben de meesten geen idee wat ze dan anders zouden willen doen, zelfs al zouden ze de loterij winnen. Dat meldt onderzoeksbureau Motivaction op basis van onderzoek onder zeshonderd Nederlanders.

Bijna zeven op de tien Nederlanders tussen de 18 en 65 hebben moeite met de regelmaat van hun leven. Hoewel ze vaker verrast willen worden, zijn er maar weinig mensen die het avontuur zelf opzoeken. Reizen staat met 34 procent op één als wordt gevraagd naar wat mensen nog willen doen. Een grotere groep, 38 procent, heeft helemaal geen antwoord op die vraag.

Volgens de onderzoekers blijkt de Hollandse degelijkheid ook uit de reactie op het winnen van een grote geldprijs. De meeste mensen blijven gewoon werken. Tien procent begint voor zichzelf, acht procent emigreert en acht procent stopt met werken. Het gewonnen bedrag wordt door bijna de helft, 48 procent, opzij gezet. Een iets kleinere groep, 44 procent, gaat reizen met het geld. Op de derde en vierde plek staat het kopen van een nieuw huis of een auto.