Eerste dode door Ike in Texas

De orkaan Ike heeft zijn eerste slachtoffer in de Verenigde Staten gemaakt. Een man verdronk vrijdagavond in de buurt van de Zuid-Texaanse kuststad Corpus Christi, aldus CNN.

Delen van het eiland Galveston voor de kust van Texas zijn onder water gelopen. Op Galveston werden twaalf huizen door brand verwoest. Door het hoge water kon de brandweer niet uitrukken om het vuur te blussen. Ook in de aan Texas grenzende staat Lousiana veroorzaakt Ike problemen. In Cameron Parish zijn zeker 1800 huizen en andere panden ondergelopen.

Meteorologen verwachten dat het oog van de storm, dat nog boven de Golf van Mexico ligt, in de loop van vandaag over Texas trekt. Volgens het National Hurricane Center (NHC) in Miami haalt Ike windsnelheden tot 175 kilometer per uur. Het orkanencentrum verwacht dat Ike bij het bereiken van de kust van Texas aan kracht kan winnen en een orkaan in de categorie 3 van de schaal van Saffir-Simpson kan worden. Bij die schaal horen windsnelheden tussen de 177 en 208 kilometer per uur.

De autoriteiten vrezen dat Ike voor 11 miljard euro aan schade gaat veroorzaken.

(foto: ANP)