Geen bijstand voor jongeren tot 27 jaar

Jongeren onder de 27 jaar krijgen geen bijstandsuitkering meer. Als ze bij de gemeente aankloppen voor een uitkering, krijgen ze voortaan een werk- of leeraanbod, of een combinatie van beide. Als ze dit niet accepteren, ontvangen ze ook geen uitkering van de gemeente, laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag weten.

Als de jongeren het werkaanbod accepteren, is een bijstandsuitkering niet meer van toepassing omdat ze van hun werkgever salaris ontvangen. Bij acceptatie van het leeraanbod vult de overheid het inkomen aan tot de hoogte van de bijstandsuitkering, ongeveer zeshonderd euro per maand. Jongeren onder de 21 jaar krijgen minder omdat hun minimumloon lager ligt en omdat de overheid verwacht dat ouders nog een bijdrage kunnen leveren.

Het kabinet wil met de maatregel voorkomen dat jongeren afhankelijk worden van een bijstandsuitkering. Het wetsvoorstel Wet Investeren in jongeren van staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) wordt gesteund door staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie).