Terugkeerverbod voor pedofielen bepleit

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) wil dat er een wettelijk terugkeerverbod komt voor veroordeelde pedofielen, om te voorkomen dat ze weer in de buurt komen te wonen waar ze slachtoffertjes hebben gemaakt. Wolfsen reageert daarmee op een schrijnend geval in zijn stad. Daar is de veroordeelde pedofiel R.F. (56) na zijn celstraf teruggekeerd naar zijn flat in de probleemwijk Overvecht.

De PvdA-bestuurder is woest dat de pedoseksueel in de flat nu regelmatig oog in oog komt te staan met het 5-jarige Marokkaanse jochie dat hij misbruikte en diens familie. Pas kort geleden werden hij en de woningcorporatie op de hoogte gesteld dat F., die al in kerst vrijkwam, terug is gekeerd naar zijn flat.  ''Ik vind dat het openbaar ministerie altijd de burgemeester in kennis moet stellen als iemand reeds is veroordeeld, maar ook als iemand wordt verdacht van pedofilie. Het is belachelijk dat je niets kunt doen en het slachtoffer wordt gedwongen te verhuizen. Dat is de omgekeerde wereld. De dader moet eruit in plaats van het slachtoffer'', aldus Wolfsen vandaag in De Telegraaf.

De burgemeester wacht eerst nog een kort geding af dat de woningcorporatie namens zo'n twintig furieuze flatbewoners, onder wie het getroffen Marokkaanse gezin, heeft aangespannen tegen de terugkeer. Valt de uitspraak tegen, dan stapt de burgervader persoonlijk naar minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie om de zaak tot een goed einde te brengen. Hoe dan ook zal hij aandringen op een wettelijk terugkeerverbod omdat volgens hem rechters tot op heden veel te weinig mogelijkheden hebben om pedofielen aan te pakken.