Probleemwijk ontkomt niet aan sloopkogel

De sloop van woningen en complexen is onontkoombaar bij het opknappen van een probleemwijk. Gemeenten moeten proberen om 'waardevolle stedenbouwkundige kwaliteiten' te behouden, maar uit financieel oogpunt zal dat niet altijd haalbaar zijn. Dat schrijft minister voor Wijken Ella Vogelaar (PvdA) in reactie op een recent advies van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Ook bij het realiseren van 'de gewenste differentiatie' is het hanteren van de sloopkogel volgens de minister onvermijdelijk. Ze wijst erop dat de gemeenten als eerste aan zet zijn bij het 'benutten van de potenties van de stedenbouwkundige kwaliteit' van de veertig probleemwijken die door het kabinet zijn omgedoopt tot krachtwijken. Vogelaar wil dat de gemeenten een zorgvuldige afweging maken voor de betrokken bewoners.

Het planbureau vindt dat bij het opknappen van de krachtwijken niet te veel moeten worden gesloopt. Zo zouden beeldbepalende elementen in vooroorlogse wijken bewaard moeten blijven. In een eind juni verschenen advies stelde het planbureau dat bij het opknappen van oude wijken in het verleden wel veel is gesloopt. Daardoor zou het aantal ongeschonden vooroorlogse wijken 'sterk geslonken' zijn.