SP laakt 'gespleten tong' van PvdA

De PvdA spreekt met twee tongen over marktwerking in de zorg. Die beschuldiging uitte SP-fractievoorzitter Agnes Kant gisteravond naar aanleiding van tegenstrijdige verklaringen van PvdA-Kamerleden.

Tijdens een debat met minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) zei PvdA'er Mei Li Vos dat haar partij vooralsnog tegen verdere marktwerking in de zorg is. Op hetzelfde moment was elders in het Kamergebouw een debat gaande met minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Daar stemde Vos' partijgenoot Eelke van der Veen in met een voorstel van het kabinet om de vrije prijsvorming in ziekenhuizen uit te breiden.

"Ik word helemaal duizelig van het gedraai van de PvdA", vond Kant hiervan. Vos moest toegeven dat zij niet wist dat haar partijgenoot akkoord was gegaan met het voorstel om 34 in plaats van 20 procent van de behandelingen onderwerp van prijsonderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars te laten zijn.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik zei graag te willen weten wat regeringspartij PvdA nu werkelijk vindt van marktwerking in de zorg. "De ziekenhuiszorg is het enige terrein waarop dit kabinet de marktwerking wil uitbreiden. Dan is het tamelijk cruciaal wat de PvdA vindt."

PvdA'er Van der Veen verklaarde na afloop van beide debatten dat de PvdA tegen verdere marktwerking is, tenzij er een goede reden is om anders te vinden. "Ik denk dat Mei Li Vos dat ook heeft bedoeld te zeggen."

Volgens Van der Veen is het de vraag of het uitbreiden van de vrije prijsvorming onder marktwerking valt. De PvdA hecht er vooral aan dat ziekenhuizen opdraaien voor de tegenvallers als blijkt dat de afgesproken tarieven niet kostendekkend zijn. Dat heeft Klink gisteren toegezegd.