'Aarde vergaat echt niet door oerknalexperiment'

Ondanks de angst van sommige zwartkijkers dat de aarde op of vlak na 10 september kan vergaan vanwege experimenten in de Large Hadron Collider (LHC) - de enorme ondergrondse deeltjesversneller in de buurt van het Zwitserse Genève - zal de wereld gewoon blijven bestaan. Dat stelt de organisator van het experiment, het European Nuclear Research Centre (CERN), in een gisteren vrijgegeven rapport.

Tegenstanders van het experiment om de omstandigheden van net na de oerknal na te bootsen, wetenschappers rondom de Duitse chaostheoreticus Otto Rösler, zijn zelfs naar het Europees Mensenrechtenhof in Straatsburg getogen om het opstarten van de deeltjesversneller tegen te houden. Op 29 augustus oordeelde het Hof dat het proefdraaien gewoon mag doorgaan.

Rösler en consorten vrezen dat bij het experiment kleine zwarte gaten kunnen ontstaan. Zij menen dat deze gaten niet meer dichtgaan en de aarde zullen opslokken.

De CERN stelt in het rapport echter dat ''indien de in de LHC botsende deeltjes in staat zouden zijn de Aarde te vernietigen, wij nooit kans zouden hebben gehad te bestaan". Het rapport is gemaakt door de veiligheidsevaluatiegroep rond de LHC. Dezelfde evaluatiegroep had reeds in 2003 gezegd dat de experimenten in de deeltjesversneller onschadelijk zouden zijn. Bij de proeven kunnen temperaturen worden bereikt die 100.000 keer hoger zijn dan die op de Zon.

600 miljoen interacties
Vanaf 10 september zullen de wetenschappers in de LHC atoomdeeltjes in tegengestelde richtingen afvuren. Dat gaat met een enorme snelheid, zodat de deeltjes per seconde 11.245 rondjes afleggen in de 27 kilometer lange tunnel die gekoeld is tot maar liefst min 271,3 graden Celsius. De afgevuurde deeltjes zullen bijna de snelheid van het licht bereiken. Uit botsingen ontstaat een veelvoud aan nieuwe deeltjes.

Op volle snelheid en dankzij meer dan 1.700 supergeleidende dipoolmagneten genereert de LHC zowat 600 miljoen interacties tussen protonen per seconde. Wetenschappers zullen aan de hand van vier detectoren minutieus deze botsingen onderzoeken.

De wetenschappers schatten dat ze jaarlijks meer dan 15 miljoen gigabyte aan informatie zullen verzamelen en analyseren (dat komt overeen met 20 miljoen cd-schijfjes vol data).

Doodsbedreiging
Overigens zijn de wetenschappers door sommige tegenstanders de laatste dagen met de dood bedreigd. Deze critici vrezen niet alleen dat  kleine zwarte gaten de aarde kunnen opslokken, maar ook dat ze in een ander geval aardbevingen en vloedgolven kunnen veroorzaken. 

De CERN stelt in het rapport echter dat elke botsing van protonen energie opwekt die te vergelijken is met die van twee muggen die tegen elkaar knallen. ''Elk daarbij opgewekt zwart gat zou veel kleiner zijn dan degene die bij de astrofysici gekend zijn. Ze kunnen ook niet gevaarlijk aangroeien.''  De proeven starten, zoals al gezegd, morgen.  Vanaf medio oktober zou de LHC op volle kracht moeten draaien.  Via een webcam op de site van de CERN zou het moeten zijn te volgen.