Het loont om niet jezelf te zijn

Veel mensen proberen aardig over te komen op collega's en werknemers. Dit is namelijk de manier om dingen voor elkaar te krijgen, weet ook Rick van Baaren, gedragswetenschapper aan de Radbouw Universiteit. Hoe lager in de hiërarchie, hoe belangrijker het is om aardig gevonden te worden.

Toch speelt er ook iets anders mee. Zo is het ook een eigenschap van mensen om aardig gevonden te worden. Hierdoor bepaalt een goede omgang met collega's een groot deel van het plezier dat mensen in hun werk hebben, meent Roos Vonk, hoogleraar psychologie aan dezelfde universiteit. Hiernaast zou het ook zo zijn dat mensen collega's aardiger vinden als die op henzelf lijken. Het gaat dan om dezelfde kledingstijl, woongebied, studie, hobby of zelfs eenzelfde naam of geboortedatum. Dit gaat zelfs op als die mensen faken dat ze op je lijken.

Het aloude Hollandse gezegde 'Wees jezelf' berust ook vaak op een misverstand. Het is namelijk ondoenlijk volledig jezelf te zijn doordat we de lichaamstaal van onze gesprekspartners automatisch spiegelen als we op dezelfde golflengte zitten. Ook passen we massaal ons verdere gedrag aan de reacties van onze gesprekspartner aan. Een verkoper zal kort en formeel of juist joviaal zijn als de klant dat van hem verwacht. Volgens Vonk kunnen mensen die zich bewust zijn van dit fenomeen, het gedrag van de ander ook sturen. Wie namelijk aardig doet tegen iemand, wordt zelf ook aardig behandeld.

Het loont om niet jezelf te zijn  (foto: DAG)