Waarschuwing voor nanodeeltjes

Het bedrijfsleven moet voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat werknemers in contact komen met nanodeeltjes zolang niet bekend is welke mogelijke risico's er zijn. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) om advies gevraagd over hoe blootstelling op de werkvloer kan worden voorkomen. Dat heeft hij aan de Tweede Kamer laten weten.

Bij het toepassen van nanotechnologie wordt gewerkt met de allerkleinst mogelijke deeltjes. Die deeltjes hebben bijzondere eigenschappen en kunnen daardoor onder meer worden gebruikt bij meer gerichte toediening van medicijnen. Een nanometer is een miljardste meter, een mensenhaar is ongeveer tachtig nanometer dik. De minideeltjes worden in allerlei producten verwerkt. Daardoor worden kunststoffen bijvoorbeeld sterker.

Maar het ministerie waarschuwt ook voor nieuwe risico's. Bij proefdieren zijn namelijk schadelijke effecten aangetoond. Eerder trokken vakcentrale FNV en de Voedsel en Waren Autoriteit al aan de bel.

Omdat verder onderzoek naar de risico's nog enige tijd duurt vindt de minister het voor de hand liggen dat voorzorgsmaatregelen worden genomen. Op dit moment werken zo'n vierhonderd mensen met nanodeeltjes. Het ministerie verwacht dat dit aantal snel toeneemt. De meeste bedrijven nemen al wel voorzorgsmaatregelen maar het is niet duidelijk of die echt werken.