Kamer bezorgd over 'machtsvertoon' Rusland

De Tweede Kamer is zeer bezorgd over het gedrag van Rusland rond het recente conflict met Georgië. Rusland is bezig zijn spierballen te tonen en wil de relatie met het Westen testen, zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vandaag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. Hans van Baalen (VVD) en Henk Jan Ormel (CDA) sloten zich hierbij aan.

Van Baalen vindt het zorgwekkend dat Rusland kennelijk bereid is geweld te gebruiken om macht te winnen. Volgens hem heeft Rusland in het gewapende conflict met Georgië een grens gepasseerd, wat hij onacceptabel vindt. De Europese Unie en de NAVO moeten veel voor Georgië doen, stelt hij.

Ormel spreekt van een kritieke situatie. "Het hele netwerk dat we in die regio hebben opgebouwd, van praten met elkaar, staat onder spanning."

Het conflict tussen Rusland en Georgië staat niet op zichzelf, beseffen de drie. "Rusland pakt de zwakste staat om te laten zien dat het land geen afsplitsingen tolereert. Maar de zaak moet breder worden getrokken", zei Pechtold.

Een onderzoek naar de schuldvraag in het conflict met Georgië, dat zelf de eerst militaire actie ondernam, zien de Kamerleden niet direct als essentieel. Ze kijken liever naar de toekomst van Rusland en het Westen en de wederzijdse economische belangen, zoals de Russische gasleveringen aan Europa.

Ormel meent dat Rusland juist door die wederzijdse economische belangen wel moet inbinden, maar dan moet Europa met eenduidige verklaringen komen. "Alleen in Europees verband kunnen we flink zijn." Door de economische belangen zullen de Russen volgens de CDA'er worden gedwongen zich rustig te houden.

Rusland en Georgië zijn al een maand hevig in conflict over de afvallige Georgische provincies Zuid-Ossetië en Abchazië. Rusland heeft de onafhankelijkheid van die regio's inmiddels erkend. Vrijdag zeiden EU-ministers dat er internationaal onderzoek nodig is naar de vraag wie de oorlog tussen Rusland en Georgië is begonnen.