Half miljoen nieuwe woningen Randstad in 2040

In de Randstad moeten in 2040 minstens vijfhonderdduizend nieuwe woningen zijn. Zo'n veertig procent daarvan moet binnen de steden worden gebouwd. Dat staat in een gezamenlijke toekomstvisie van het kabinet en de gemeenten Den Haag en Amsterdam over het gebied, zeggen ingewijden vandaag.

De nieuwe woningen, voornamelijk hoogbouw, moeten de levendigheid van de steden vergroten. De woningen worden om die reden strategisch gebouwd op plekken als de Zuidas bij Amsterdam en het Haagse stationsgebied.

In de Randstad moeten niet alleen meer woningen komen, het gebied moet ook toegankelijker worden. Spoorlijnen tussen bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht worden verbreed, maar de Randstad moet ook internationaal aantrekkelijker worden. Zo moet de positie van Schiphol als overstapplaats worden versterkt.

Vanmiddag wordt er over de visie gedebatteerd. Minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA), minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) en minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) zijn daarbij aanwezig.