Muzieksmaak gelinkt aan persoonlijkheid

Een studie onder 36.000 mensen over de hele wereld heeft uitgewezen dat muzieksmaak en persoonlijkheid met elkaar verbonden zijn. Het onderzoek, uitgevoerd door Professor Adrian North van de Heriot-Watt universiteit te Edinburgh, is het grootste ooit op dit gebied.

Uit het onderzoek bleek dat liefhebbers van klassieke muziek verlegen zijn, terwijl heavy metal fans zachtaardig en tevreden over zichzelf zijn.

Professor North omschrijft het onderzoek als "significant" en "verrassend". Hij zegt: "We hebben altijd al vermoed dat er een link is tussen muzieksmaak en karakter. Dit is de eerste keer dat we er eens goed naar hebben gekeken. Niemand heeft dit ooit op deze schaal gedaan."

Professor North zegt dat het onderzoek vele marketing toepassingen heeft: "Als je de muzieksmaak van iemand kent, weet je ook wat voor type die persoon is, en wat je aan ze kunt verkopen. Er zijn duidelijke aanwijzingen voor de muziekindustrie, die zich zorgen maakt over teruglopende CD verkopen."

"Een van de meest opvallende resultaten is de overeenkomst tussen klassiek-liefhebbers en metalfans. Ze zijn allebei creatief en op hun gemak met zichzelf, maar niet erg extravert. Men heeft het stereotype van metalfans als suïcidale depressievelingen die een gevaar voor zichzelf en de samenleving zijn. Maar eigenlijk zijn het best gevoelige types."

Meer dan 36.000 mensen van over de hele wereld werden gevraagd om 104 muziekstijlen te beoordelen en vragen te beantwoorden over hun persoonlijkheid. De studie gaat nog steeds door en Professor North, hoofd van de afdeling Toegepaste Psychologie op de universiteit, is nog steeds op zoek naar deelnemers via een online enquête.

Met dank aan Chevalric voor vertalen en de submit.