Palin steelt de show op Republikeinse conventie

De Republikeinse Partij heeft gisteravond senator John McCain formeel voorgedragen als haar kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Het besluit was echter niet het hoogtepunt van de derde dag van de partijconventie in St. Paul: dat was de toespraak waarin McCains running mate, Sarah Palin, de nominatie voor het vicepresidentschap aanvaardde en waarin ze fel uithaalde naar haar critici en de Democratische presidentskandidaat Barack Obama.

Met zijn keuze voor Palin leek McCain het partijestablishment te hebben overvallen. Moest de 44-jarige Palin, met nog geen twee jaar ervaring als gouverneur van Alaska en geen enkele politieke ervaring buiten die staat, geschikt worden geacht om het presidentschap op zich te nemen, mocht McCain de verkiezingen op 4 november winnen en door wat dan ook wegvallen als president? Afgaand op het daverende applaus dat haar in de conventiezaal ten deel viel wist zij de partijaanhang daar ten volle van te overtuigen. Met haar ervaring als presentator van een sportprogramma en als gouverneur was haar timing perfect en viel zij duidelijk in de smaak.

Palin besteedde bijzondere zorg aan het voorstellen van haar echtgenoot en hun vijf kinderen, onder wie een zoon die als soldaat naar Irak gaat, een zwangere, ongehuwde tienerdochter en een in april geboren zoontje met het syndroom van Down. "Ons gezin kent dezelfde ups en downs als elk ander, dezelfde uitdagingen en dezelfde geneugten", zei zij.

In haar toespraak mixte zij lof voor McCain, grapjes over het kleinsteedse leven, kritiek op regeringskringen in Washington en een sarcastische aanval op Obama. "De overwinning in Irak is eindelijk in zicht en hij wil opgeven", zei zij. "Terroristen van Al-Qaida blijven erop zinnen om Amerika catastrofale schade toe te brengen en hij is bezorgd dat niemand hun op hun rechten wijst."

Na de toespraak kwam McCain het podium op om Palin en haar gezinsleden te omhelzen. "Vindt u niet dat wij de juiste persoon hebben gekozen om de volgende vicepresident van de Verenigde Staten te worden?" vroeg hij. Zelf zal McCain vanavond zijn aanvaardingsrede houden.


John McCain en running mate Sarah Palin  (foto: DAG)