Ede zint op 'onorthodox' samenscholingsverbod

Ede broedt op een samenscholingsverbod om de overlast van probleemjongeren aan te pakken. Voor de Gelderse gemeente zou dat een unicum zijn en daarom spreekt burgemeester Cees van der Knaap (CDA) van een onorthodoxe maatregel.

Een groep van tien jongeren van Marokkaanse afkomst zou stelselmatig buurtbewoners lastigvallen in de wijk Veldhuizen. Onlangs werden een handvol auto's in brand gestoken en de ruiten van een politieauto en een wijkpost ingegooid. Van der Knaap gaat deze week praten met de korpschef in Gelderland en de hoofdofficier van justitie. Tijdens dit zogeheten driehoeksoverleg zal onder meer een samenscholingsverbod ter sprake komen, bevestigt Van der Knaap via een woordvoerder.

Veldhuizen wordt al jaren getroffen door overlast van hangjongeren. Afgelopen november gingen Marokkaanse ouders nog undercover op twee buslijnen, omdat jongeren uit de wijk chauffeurs en passagiers zouden bespugen en belachelijk zouden maken. Op 11 september 2001 trokken Marokkaanse jongeren door de straten, naar verluidt om te vieren dat er aanslagen op de Verenigde Staten waren gepleegd.  In 2003 bleek dat Ede de problemen met de Marokkaanse reljeugd niet meer de baas kon. Dagblad de Gelderlander vroeg in 2006 met succes inzage in een deel van de Marokkanen-dossiers van de politie, om zich een beeld te kunnen schetsen.

Negentig jongeren worden al jaren door jongerenwerkers in het gareel gehouden. Volgens de gemeente werpt de aanpak zijn vruchten af, maar is er een hardleerse harde kern van circa tien jongeren. Van der Knaap deelt de zorgen van buurtbewoners. De begin dit jaar aangetreden burgemeester en oud-staatssecretaris van Defensie wil dat zij zich weer veilig kunnen voelen. De tijd van bagatelliseren zou voorbij zijn.

Onder meer Den Haag, Utrecht en Dronten hebben ervaring met het instellen van een samenscholingsverbod om overlast de kop in te drukken.