Geld- en celstraf voor beschieten fietser

Een 19-jarige jongen uit Bergen die in februari in Alkmaar een 13-jarige fietser uit Langedijk met een luchtbuks beschoot, is deze week door de Alkmaarse rechtbank veroordeeld tot 40 dagen celstraf. Dat is gelijk aan de tijd die de Bergenaar in voorarrest heeft vastgezeten.  Het slachtoffer reed indertijd over de Vondelstraat toen hij ineens een scherpe pijn in zijn linkerzij voelde. Thuisgekomen bleek er een gaatje in zijn rug te zitten.

Onderzoek door een arts wees uit dat het een schotwond betrof. In het ziekenhuis bleek dat het kogeltje was doorgedrongen tot vlak bij de ruggenwervel. Specialisten vonden het te gevaarlijk om het te verwijderen. Het kogeltje moet spontaan uit het lichaam van de jongen komen of worden ingekapseld.

De dader logeerde in die periode bij een vriend aan de Treubstraat. Uit verveling was hij vanuit de woning met de buks van de bewoner aan het schieten. Naar eigen zeggen richtte hij op een lantaarnpaal, maar raakte hij per ongeluk de jonge fietser.

De schutter kreeg naast de 40 dagen cel die hij al uitgezeten heeft ook een straf van 6 maanden voorwaardelijk. Bovendien moet hij het slachtoffer 1.400 euro betalen. Duizend euro daarvan is smartegeld.