PVV maakt val in peiling

De PVV heeft ruim anderhalf jaar niet zo laag gestaan. De partij van Geert Wilders kan in de peiling van Synovate/Interview NSS gisteren op zes zetels rekenen, drie minder dan vorige maand. Het zijn er ook drie minder dan waarmee de PVV nu in de Tweede Kamer zit.

Trots op Nederland profiteert van het verlies, concluderen de peilers. De beweging van Rita Verdonk haalt deze week twintig zetels. Dat zijn er drie meer dan vorige maand.

De PvdA wint drie zetels ten opzichte van vorige week en komt op 24 zetels. Nu heeft de partij 33 zetels in de Kamer. Het CDA krijgt er na vorige week ook drie zetels bij en staat daarmee op 37 zetels. Bij de verkiezingen in 2006 haalde de partij 41 zetels. GroenLinks heeft met negen zetels evenveel binnengehaald als vorige week en twee zetels meer dan in 2006.

Uit de peiling blijkt ook dat weinig Nederlanders geloven in het adagium 'eerst het zuur, dan het zoet'. Een vijfde verwacht dat het kabinet met goede plannen komt. De vrees voor economische tegenvallers is groot. Aanhangers van het CDA en de PvdA zijn wat positiever. Van hen verwacht respectievelijk 55 en 44 procent goede kabinetsplannen.

Als het gaat om de buitenlandse politiek verwacht 63 procent van de Nederlanders dat Barack Obama de presidentsverkiezingen in de VS gaat winnen. Een vijfde denkt dat er in het najaar een nieuwe Koude Oorlog komt.


PVV maakt val in peiling (foto: DAG)