Parlementaire pers boos over 'NOS-show'

De parlementaire pers maakt bezwaar tegen de exclusieve uitzending door de NOS van de presentatie van een belangrijk rapport over hoe Nederland moet omgaan met de stijgende zeespiegel. Dat heeft voorzitter Jos Heymans van de Parlementaire Persvereniging (PPV), zelf werkzaam bij RTL, vandaag gezegd.

Alleen de NOS mag erbij zijn als premier Jan Peter Balkenende (CDA) het rapport van de zogeheten Deltacommissie komende woensdag in ontvangst neemt. De NOS doet live op televisie verslag van de plechtigheid, die plaatsvindt in de ambtswoning van de minister-president, het Catshuis in Den Haag. Journalisten van andere media mogen in een zaaltje in een nabijgelegen hotel toekijken en pas later vragen stellen, op een aparte persconferentie.

De PPV wil dat alle media worden toegelaten, maar dat is volgens de Deltacommissie onmogelijk vanwege plaatsgebrek in het Catshuis. De PPV heeft daarop voorgesteld de presentatie ergens anders te houden, of desnoods helemaal zonder pers erbij, maar daar wil de Deltacommissie weer niet mee akkoord gaan. De PPV heeft een compromisvoorstel afgewezen om slechts enkele andere media toe te laten.

Volgens PPV-voorzitter Heymans past het incident in een trend. "De overheid wil de totale regie in handen hebben en alles naar de eigen hand zetten. Maar zo werkt het niet."