Raadslid Almere 'ongeldig beëdigd'

De beëdiging vorige week van een nieuw raadslid in de gemeenteraad van Almere zou ongeldig zijn. Het kersverse PvdA-raadslid Jehat Barwari zou bij zijn installatie de eed niet in verstaanbaar Nederlands hebben uitgesproken. Volgens sommige aanwezigen heeft hij de eed sowieso niet in het Nederlands uitgesproken, waardoor zijn verklaring niet rechtsgeldig is. Anderen zeggen dat Barwari ''iets onduidelijks'' mompelde.

De Telegraaf schrijft vandaag dat de lokale VVD de installatie ongeldig wil verklaren en vindt dat deze moet worden overgedaan. In de gemeentewet staat in artikel 14 dat een nieuw raadslid aan het eind van de eedaflegging ''Zo waarlijk helpe mij God Almachtig'' of in het geval van de belofte ''Dat verklaar en beloof ik'' moet uitspreken in goed verstaanbaar Nederlands (of Fries).

Barwari beweert de eed volledig in het Nederlands te hebben afgelegd. Omroep Flevoland meldt vanmiddag echter dat zijn eigen PvdA-fractie om een nieuwe beëdiging heeft gevraagd. De fractie zegt dat er ''iets is misgegaan'' bij de installatie van Barwari. In ieder geval hebben veel raadsleden de eed niet kunnen horen en is het niet opgenomen op band.