Clinton: verkiezingen draaien niet om mij

Hillary Rodham Clinton bracht gisterenavond op de Democratische conventie in Denver een simpele boodschap: de verkiezingen draaien niet om haar. In haar toespraak deed ze officieel afstand van de nominatie waarvan ze ooit zeker leek, daarmee een hoofdstuk in haar lange, opmerkelijke carrière afsluitend.

De afgevaardigden op de conventie, verdeeld tussen haar en Barack Obama, gaven haar een warm onthaal. Degenen die nog kwaad zijn om haar verlies in de voorverkiezingen werden overstelpt door het overdonderende applaus dat opsteeg toen ze zichzelf aan het begin van haar toespraak 'een trotse aanhangster van Barack Obama' noemde.

Clinton vroeg haar aanhangers, door haar aangeduid als 'de zusters van het reizende broekpak', niet uit het oog te verliezen waar het om gaat.

"Ik wil dat jullie je afvragen of jullie alleen voor mij aan deze campagne deelnamen", zei ze. Ze riep haar aanhangers op aan de militairen te denken die hun land hebben gediend, aan alleenstaande moeders, aan gezinnen die nauwelijks rond kunnen komen en aan andere worstelende Amerikanen.

"Jullie hebben de afgelopen achttien maanden niet zo hard gewerkt, of de laatste acht jaar zoveel doorstaan, om meer mislukt leiderschap te moeten verdragen", hield Clinton de afgevaardigden voor. "Dat nooit. Geen McCain."

Deze opmerking ontlokte applaus bij Obama, die in Montana, waar hij op campagne was, naar de toespraak keek.