Landelijk spreekuur partydrugverslaafden

Mensen met klachten na het gebruik van partydrugs zoals xtc, cocaïne en speed kunnen voortaan terecht op een landelijk medisch spreekuur. Het gaat om een initiatief van Brijder Verslavingszorg, een bedrijf voor verslavingszorg met meer dan veertig vestigingen in Nederland.

Mensen met klachten kunnen na een telefonische afspraak een verslavingsarts spreken in Haarlem, Alkmaar of Den Haag. Het behandelen van medische problemen na het gebruik van drugs is specialistisch werk, waarmee huisartsen vaak weinig in aanraking komen, stelt Brijder vandaag.

Het spreekuur wordt geopend vanwege de vele vragen die Brijder jaarlijks krijgt over klachten na drugsgebruik. "Klachten na drugsgebruik verminderen niet altijd vanzelf. Medische behandeling is dan noodzakelijk."

Mensen die xtc, cocaïne of speed hebben gebruikt kunnen onder meer last krijgen van depressiviteit, angst, verminderde concentratie, spiertrekkingen of duizelingen. Sommige klachten kunnen jaren duren. "Na behandeling van een verslavingsarts verdwijnen de klachten of verminderen zij in veel gevallen sterk."

Een consult op het spreekuur wordt vergoed door de zorgverzekeraar, stelt Brijder. Begin deze maand pleitte het hoofd van de afdeling spoedeisende hulp van het Rotterdamse Erasmus MC er nog voor dat bezoekers van de Dance Parade die na overmatig gebruik van drugs of alcohol in het ziekenhuis terechtkwamen, zelf voor de kosten moesten opdraaien.

Dat voorstel werd 'sympathiek' bevonden door onder meer de PvdA, maar kon niet rekenen op de steun van het ministerie van Volksgezondheid.


Mogelijke partydrugverslaafden  (foto: DAG)