Muis ruikt letterlijk onraad

De uitdrukking 'onraad ruiken' komt niet zomaar uit de lucht vallen. Nu blijkt dat onder meer muizen behept zijn met deze gave.

Zwitserse onderzoekers zijn erachter gekomen dat de neus van onder meer muizen een speciaal sensororgaan bezit waarmee ze chemische alarmsignalen van soortgenoten kunnen opvangen. De bevindingen staan opgetekend in het huidige nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Het was al bekend dat veel levende wezens onder planten, insecten en zoogdieren vluchtige alarmsignalen (ofwel feromonen) afscheiden om soortgenoten te waarschuwen voor gevaar. De samenstelling van deze feromonen evenals de wijze van productie zijn nog niet bekend. Hoe ze worden waargenomen, is nu wel ontdekt.

Het gaat om een klomp ronde cellen nabij de neuspunt, het zogenaamde Grünenberg-ganglion. Deze is al in 1973 ontdekt zonder dat de functie tot nu toe duidelijk was. In het experiment vingen de onderzoekers uit de lucht feromonen op bij gestresste muizen. Daarna zijn de reacties erop vergeleken onder twee groepen muizen, namelijk dieren waar de Grüneberg-gaglion was uitgeschakeld en bij normale muizen. Deze laatste groep verstijfde meteen van schrik na aanraking met de feromonen. De andere groep bleef rustig.


Muis ruikt letterlijk onraad  (foto: DAG)
Door: DAG / Joyce Beckker