Balkenende sust relletje Bussemaker

Jet Bussemaker hoeft haar laatdunkende woorden over de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain niet terug te nemen. Ook is het niet nodig dat zij haar excuses aanbiedt aan de tijdelijk zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Dat schrijft premier Jan Peter Balkenende vrijdag in antwoorden op Kamervragen van VVD-Kamerlid Hans van Baalen.

De staatssecretaris van VWS zei een maand geleden dat winst voor de Republikein McCain in november een 'grote ramp' zou zijn. De PvdA'er gaf verder aan 'niets' met McCain te hebben en 'schoon genoeg' te hebben van het beleid van de afzwaaiende president George Bush, partijgenoot van McCain. Ze benadrukte dat zij haar persoonlijke mening verkondigde en niet namens het kabinet sprak.

Van Baalen schoot na het horen van Bussemakers woorden uit zijn slof. "Senator en oorlogsveteraan McCain heeft in zijn politieke en persoonlijke leven meer moed getoond dan mevrouw Bussemaker ooit zal tonen", zei Van Baalen. In zijn Kamervragen opperde hij onder meer dat Balkenende de bewindsvrouw terecht zou wijzen. Ook zou zij haar woorden moeten terugnemen en door het stof moeten gaan op de Amerikaanse ambassade.

De VVD'er, die zijn voorkeur voor McCain nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, stelde vast dat Bussemaker met haar 'onbehoorlijke' uitlatingen Nederland schade heeft toegebracht. Balkenende schrijft vrijdag dat hem niets is gebleken van 'enige schade aan de bilaterale betrekkingen'. Ook bevestigt de premier de woorden van de staatssecretaris dat zij niet een kabinetsstandpunt verwoorde.

De premier laat verder optekenen dat Bussemaker er spijt van heeft dat dat zij haar persoonlijke opvatting kenbaar heeft gemaakt. Ze zou aan Balkenende te kennen hebben gegeven dat zij de door Van Baalen gesuggereerde effecten niet heeft beoogd.

Begin dit jaar kapittelde Balkenende vicepremier Wouter Bos (PvdA) omdat die zijn voorkeur uitsprak voor Obama. "Individuele kabinetsleden mogen geen standpunt hebben", liet hij destijds via zijn woordvoerder weten.


Balkenende sust relletje Bussemaker  (foto: DAG)
Alles over de verkiezingen in Amerika