Maarten van der Weijden ziet af van EK

Zwemmer Maarten van der Weijden ziet af van de Europese kampioenschappen open water volgende maand in Kroatië. De olympisch kampioen op de 10 kilometer en wereldkampioen op de 25 kilometer had een trilogie kunnen voltooien.

Hij wil tijd besteden aan alle verzoeken en aandacht die hij als voormalig kankerpatiënt krijgt na zijn titel in Peking. "Als ik iets doe, wil ik dat serieus en vol toewijding doen", lichtte Van der Weijden zaterdag toe. "Maar ik krijg nu zoveel verzoeken en dat vind ik zo leuk om allemaal te doen. Ik wil daarvan genieten. Van trainen komt dan niet veel meer. We hebben daarom nu toch besloten dat ik niet naar de EK ga."

Van der Weijden moet voor een goede voorbereiding ook weer zo'n vijftien uur per dag zijn 'hoogtetent' in. Dan kan hij geen tijd steken in het uitdragen van zijn bijzondere verhaal en bij het helpen van organisaties die geld inzamelen voor kankeronderzoek. Uit de hele wereld krijgt hij reacties. "Het was natuurlijk uniek geweest als ik inéén jaar na wereldkampioen en olympisch kampioen ook nog Europees kampioen was geworden, maar nu heb ik eigenlijk alles al."

Van der Weijden heeft voor zichzelf geen termijn gesteld of en wanneer hij de training gaat oppakken. "Ik kan nu in alle eerlijkheid niet zeggen of ik het nog kan opbrengen. Ik heb altijd een streven en ambitie gehad naar een hoger doel, maar die insteek is nu veranderd. Al houd ik wel van mijn leven als topsporter met de toewijding en structuur. Ik hoop toch wel dat ik het kan volhouden, maar dat gaan we straks rustig bekijken."

Zwemmer Maarten van der Weijden  (foto: ANP)

 

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport

Submitter:  Bron: ANP