OS: Goud voor hockeydames

De Nederlandse hockeydames hebben het olympisch goud veroverd. In de finale werd China met 2-0 verslagen.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd, en kreeg al snel enkele kansen. Deze werden niet benut, en ook enkele strafcorners gingen er niet in. Na ongeveer zes minuten ging de Nederlandse storm liggen en kwam de wedstrijd meer in evenwicht. De Chinezen kregen een paar kansen, maar keepster Lisanne de Roever bracht redding. Ook Nederland kreeg nog een kansen, maar telkens stond de Chinese keepster Zhang in de weg. De ruststand was hierdoor 0-0.

In de tweede helft kwam Nederland na een mislukte strafcorner toch op 1-0. Na een mislukte stop werd het schot van Minke Smabers gekeerd door Zhang, maar Naomi van As stond daarna vrij om alsnog het doelpunt te scoren. Direct daarna kreeg China twee strafcorners, maar gevaarlijk werd het niet. Met nog acht minuten te gaan kwam Nederland op 2-0 na het schot van Maartje Goderie. Hierna was de wedstrijd gespeeld en werd China geen moment gevaarlijk meer.

Het voor de tweede keer dat Nederland het goud in het vrouwenhockey wint. De eerste keer was in 1984 in Los Angeles.

Voor meer olympisch nieuws kijk je op Peking 2008 @ FOK!