Nieuw onderzoek naar leeftijd Chinese turnsters

De leeftijd van de turnsters van het Chinese vrouwenteam wordt opnieuw onderzocht. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vrijdag gevraagd aan de internationale gymnastiekbond FIG. Volgens een woordvoerder van het IOC is er nieuwe informatie beschikbaar over mogelijk valse leeftijden van de Chinese turnsters.

Voor het begin van de Olympische Spelen speelde deze kwestie ook al, maar toen deed FIG de zaak af met de mededeling dat de paspoorten waren goedgekeurd en dat aan overheidsdocumenten niet werd getwijfeld. De minimumleeftijd om mee te doen aan de Spelen is zestien jaar, maar er zijn aanhoudende geruchten die beweren dat zeker drie van de zes meisjes veertien jaar zijn.

"We hebben de gymnastiekbond gevraagd om het verder te bekijken", zei IOC-woordvoerder Giselle Davies. "Als we ergens onze vraagtekens bij zetten en we zorgen hebben over iets, dat in dit geval dus zo is, is de richtlijn dat de betreffende overkoepelende organisatie verder onderzoek doet." Onduidelijk is welke informatie beschikbaar is gekomen, waardoor twee dagen nadat het turntoernooi is afgelopen, alsnog de leeftijden worden bekeken.

De vrouwen van China wonnen in totaal zes medailles, waaronder goud op de meerkamp voor landen en op het individuele onderdeel brug.

Sinds de jaren tachtig is het sjoemelen met leeftijden een probleem in het turnen. In die tijd werd de minimumleeftijd verhoogd van veertien naar vijftien jaar, om jonge sporters te beschermen tegen blessures. In 1997 werd de grens verlegd naar zestien jaar.

In 1993 werd Noord-Korea uitgesloten van het wereldkampioenschap toen bleek dat Kim Gwang Suk, twee jaar eerder wereldkampioen, voor het derde jaar op rij als 15-jarige werd opgegeven. En de Chinese Yang Yun zei eerder in een interview op de nationale televisie dat ze tijdens de Spelen in Sydney nog maar veertien jaar was.