'Babywalvis moet worden afgemaakt'

De walvisbaby Colin, die voor de kust van Australië boten aanklampte om te proberen er melk bij te dringen, moet worden afgemaakt. Diergeneeskundigen zijn donderdag tot de conclusie gekomen dat het kalf uit zijn lijden moet worden verlost, omdat zijn conditie veel slechter is dan aanvankelijk werd aangenomen.

Het lot van de een tot twee maanden oude Colin domineerde het nieuws in Australië sinds het jong zondag voor het eerst in wateren ten noorden van Sydney werd gesignaleerd. "Ons hart breekt door wat er gebeurt met baby Colin", zei de premier van New South Wales, Morris Iemma.

Het euthanasiebesluit leidde tot felle protesten van de Devine Marine Group, een organisatie die al het mogelijke deed om Colin te redden. De groep ontwierp zelfs een 'moederborst' waaraan de walvisbaby moest worden gezoogd. Deskundigen noemden de oplossing irreëel. Zij wijzen er op dat een walvisjong elf tot twaalf maanden van de moeder melk krijgt. De enige oplossing was het vinden van de moeder of een andere vrouwtjeswalvis die Colin kon zogen. En dat bleek onmogelijk.

Vanmiddag ondernam 'walvisfluisteraar' Bunna Lawrie nog een laatste poging. Uitgedost met veren en witte verf op het gezicht streelde hij Colin onder het zingen van een wiegeliedje. Ook hij slaagde er echter niet in Colin naar open zee te lokken. Het jong zwom steeds opnieuw terug naar de boot.

Ook eerdere pogingen om Colin naar open zee te brengen mislukten. Uiteindelijk was er geen andere optie dan het dier een spuitje te geven, zei Sally Barnes van het ministerie van milieuzaken. Het was het plan Colin vanmiddag laat te verdoven en naar de wal te slepen om hem daar te laten inslapen. Maar toen de autoriteiten het plan wilden uitvoeren was het walvisjong onvindbaar. Besloten werd het vrijdagmorgen opnieuw te proberen.