DNB: bank moet nu zelf geld regelen

De Europese Centrale Bank (ECB) kan commerciële banken niet eeuwig blijven steunen in de kredietcrisis. Als de ECB maar geld blijft pompen in de banken, wordt de bankensector niet gezond en laat het herstel van de economie op zich wachten. Dat stelt de president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink donderdag in het Financieele Dagblad.

"Banken zijn verzwakt", zegt Wellink in de krant. "Ze moeten hun buffers versterken vanwege hun centrale positie in de economie." Dat zouden ze moeten doen door andere financieringsbronnen aan te boren, zoals het bijstorten van geld door aandeelhouders. Sinds de kredietcrisis vorig jaar in Amerika ontstond, hebben centrale banken tientallen miljarden euro's in de markt gestoken om een systeemcrisis te voorkomen. Die reactie was volgens Wellink adequaat.

De president is niet bang dat banken het niet overleven als de steun van de centrale banken wordt beperkt. "We gaan dit niet plompverloren doen." Wie bij de ECB aanklopt voor liquiditeiten, kan in beginsel niet worden geweigerd. Wel kan de hoeveelheid geld worden beperkt of kunnen de rentetarieven worden verhoogd.

Wellink zegt verder dat de crisis nog niet voorbij is. "Het kan nog wel enige tijd duren voordat de economie weer op stoom is."